”If music be the food of love, play on!”

o-BRAIN-MUSIC-PLEASURE-facebook

Muzica nu e tangibilă, nu o putem mânca, bea și nici nu putem întreține relații sexuale cu ea. Și totuși produce atât de multă plăcere. Nu ne protejează de ploaie, vânt sau frig, dar ne poate încălzi prin vibrația emanată.

Accesul la muzică este mai liber ca oricând, fie că plătim ca să o ascultăm în concerte, cumpărăm muzică sau o descărcăm de unde nu trebuie :). Și dacă nu ar fi atât de accesibilă, goana după muzică ar fi continuă, pentru că nu putem să progresăm fără ea. Dar de ce are muzica asemenea control asupra noastră?

Bineînțeles, tot niște cercetători, cei de la Institutul Neurologic din Montreal au demonstrat că muzica, pe care oamenii au descris-o ca fiind o sursă de plăcere, a activat un sistem de recompense ce se manifestă pe plan emoțional și motivațional. Altfel spus, momentul acela când simțim fiori pe șira spinării ascultând o bucată muzicală determină eliberarea dopaminei – o moleculă esențială ce activează creierul, care răspunde în același fel cum răspunde la stimuli precum mâncare și sex. Ok, poate nu în aceeași măsură :).

Și mai interesant este ce se întâmplă în starea de anticipație, adică atunci când ne așteptăm ca muzica să înceapă, mai ales când nu știm versurile sau instrumentalul ce va urma. Mi s-a întâmplat de multe ori ca după primele 20 de secunde dintr-o melodie, să-mi dau seama că-mi place piesa foarte mult, neștiind cum va continua. Ei bine, nu numai mie. Dopamina joacă un rol important în a înregistra care dintre senzațiile anticipate de noi sunt corecte. Ea este responsabilă cu ceea ce se petrece în creierul nostru atunci când ascultăm o piesă nouă, de eliberarea ei va depinde dacă ne va place o piesă sau nu.

Cu cât ascultăm mai multă muzică, cu atât înmagazinăm mai multe fragmente muzicale, ca într-o bibliotecă virtuală. E ca și cum am recapitula trecutul și am prezice viitorul pe baza acordurilor muzicale deja memorate. De aceea e de așteptat ca muzicienii să se joace cu mintea noastră, să ne dea exact ceea ce anticipăm de la ei, sau dimpotrivă, să ne suprindă cu ceva și mai bun, dar bazat tot pe ceea ce am ascultat în trecut.

Dacă o piesă nouă  rezonează cu noi, momentul de plăcere e garantat, așteptările au fost atinse și recompensa e dansantă.

Sau cum ar zice Bob Marley: ”One good thing about music, when it hits you, you feel no pain”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s